Fråga 2016/17:902 Skatteverkets nya ställningstagande om kapitalvinstbeskattning av bostadsrätter

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt ett rättsligt ställningstagande som Skatteverket nyligen antagit ska en förändring av en bostadsrätts yta kunna utlösa full kapitalvinstskatt som om en försäljning skulle ha ägt rum (http://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/360683.html?date=2017-02-16).

Det är inte ovanligt att sådana förändringar av bostadsrätter äger rum. Det kan handla om att utöka med exempelvis en parkeringsplats eller ett vindsutrymme.

Skatteverkets nya ställningstagande innebär förändringar i den skatterättsliga bedömningen som inte är förankrade i den vardag som de flesta bostadsrättshavare befinner sig i. Det är förändringar som på ett drastiskt sätt påverkar människors privatekonomi från en dag till en annan. Sådana kan och bör rimligen inte göras av en myndighet utan vidare beredning.

Den nya bedömningen kan dessutom tillämpas retroaktivt, vilket i princip omöjliggör för människor att planera sin ekonomi.

Konsekvensen kan bli att bostadsrättshavaren måste låna för att betala kapitalvinstskatt hänförlig till en tillgång som han eller hon aldrig realiserat.

Jag vill därför fråga finansministern:

 

Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att skydda hushållen från konsekvenserna av Skatteverkets ställningstagande?