Fråga 2016/17:893 Jämställdhetsintegrering i handelspolitiken

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

När statsrådet nyligen besökte Iran valde hon att bära slöja vid möten med representanter för den iranska staten. Iransk lag kräver att kvinnor bär slöja i offentliga sammanhang. Jag anser dock att det är märkligt att representanter för Sveriges "feministiska regering" samt dess kvinnliga statsråd i förhandlingar mellan jämbördiga parter bär ett plagg som av många anses representera förtryck och kvinnlig underkastelse. Detta särskilt med tanke på den hårda kritik mot den iranska statens diskriminering av kvinnor som regeringen framfört på hemmaplan.

I regeringsförklaringen 2015 sa Stefan Löfven: "Jämställdhetsintegrering sker i hela politiken. Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Världens första feministiska regering genomför nu en politik som ökar jämställdheten mellan män och kvinnor."

Frågan är om statsrådet, genom att bära ett klädesplagg som av många anses vara en symbol för kvinnoförtryck, har bidragit till en jämställdhetsintegrering i handelspolitiken och en ökad jämställdhet mellan män och kvinnor.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Vilka överväganden låg till grund för statsrådets beslut att bära slöja i Iran, och är det statsrådets ställningstagande att detta agerande har bidragit till en jämställdhetsintegrering i handelspolitiken och en ökad jämställdhet mellan män och kvinnor?