Fråga 2016/17:883 Statliga verksamheter och illojala konkurrensmetoder

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Inom den svenska veterinärbranschen är såväl statliga som privata veterinärer verksamma. Bland de privata veterinärerna finns det såväl större företag som enmansföretagare.

Distriktsveterinärerna är statligt finansierade och kontrollerade. Deras uppdrag innefattar bland annat att ta hand om hälsan hos lantbrukets djur, garantera veterinärservice dygnet runt året om i hela Sverige samt beredskap vid smittsamma sjukdomsutbrott hos djur. Sjuk- och hälsovård av sällskapsdjur sker hos de privata veterinärerna och endast när sådan vård saknas hos distriktsveterinärerna.

Sedan något år tillbaka förekommer det att distriktsveterinärerna tecknar avtal med försäkringsbolag som ger rabatt på självrisken under förutsättning att behandlingen sker hos just de statliga distriktsveterinärerna.

Att statlig verksamhet erbjuder rabatt via försäkringsbolag sätter konkurrensen ur spel och försvårar för de mindre privata aktörerna att driva sin verksamhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att inte statliga veterinärverksamheter ska använda sig av illojala konkurrensmetoder som försvårar för enskilda företagare att driva sin verksamhet vidare?