Fråga 2016/17:876 Organtransplantationer i Kina

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den officiella kinesiska siffran över antalet organtransplantationer som årligen utförs i landet är ca 10 000. Den verkliga siffran är med största säkerhet avsevärt högre. Enligt rapporten Bloody Harvest utförs årligen 60 000–100 000 organtransplantationer i Kina.

Differensen i antal utgörs enligt rapporten av organ från samvetsfångar som hållits i arbetsläger för att sedan avrättats. Det rör sig bland annat om personer från religiösa och etniska minoriteter.

I rapporten presenteras förslag på åtgärder för att minska eller rent av möjliggöra ett stopp för denna inhumana organhandel.

Det finns troligtvis också svenska medborgare som reser till Kina för att genomgå en organtransplantation. Oftast handlar det om personer som väntar på en organdonation i Sverige, ofta under flera år, och vars allmäntillstånd successivt försämras. En transplantation kan vara skillnaden mellan liv och död.

För att minska antalet svenskar som reser till Kina för organtransplantationer handlar det dels om att öka tillgången på organ i Sverige, dels om att öka kunskapen om Kinas illegala organhantering.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder är statsrådet villig att vidta för att minska antalet svenskar som reser till Kina för en organtransplantation?