Fråga 2016/17:875 Antalet hivsmittade i Europa

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Statistiken för 2014 visar att 142 197 nya fall av hiv rapporterades i Europa, det högsta antalet smittade sedan statistiken introducerades i början av 1980-talet. 77 procent av fallen upptäcktes i östra Europa. Ryssland är det land i regionen där antalet hivsmittade är högst, med 58,4 fall per 100 000 invånare. Den vanligaste rapporterade smittvägen i de östliga länderna är oskyddat sex mellan heterosexuella personer men injektionsmissbruk är också en betydande orsak till smittspridning. Totalt, till och med år 2014, har WHO konstaterat att det finns 1 840 136 hivpositiva personer i den europeiska regionen, inkluderat Ryssland.

Män som har sex med män är den enda riskutsatta grupp där antalet nya hivpositiva personer fortsätter att öka inom EU/EEA. Av 29 992 nya hivdiagnoser 2014 i denna region berodde 42 procent på oskyddat sex mellan män.

Den ovan beskrivna utvecklingen är naturligtvis allvarlig och angelägen att bryta. Minskad smittspridning kan inte endast ske genom nationella åtgärder utan det behövs också internationellt samarbete, liksom samarbete mellan EU-länderna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att öka det internationella samarbetet i syfte att färre människor ska smittas av hiv?