Fråga 2016/17:872 Anpassad utrustning för de svenska soldaterna i Mali

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Den svenska militära insatsen i Mali är en av de mest utmanande internationella insatser som Sverige någonsin har deltagit i. Hotbilden i området har förvärrats betydligt sedan insatsen startade. I det tuffa och mycket heta ökenklimatet i norra och mellersta Mali är tillgången till bra utrustning avgörande för att insatsen ska bli så säker och effektiv som möjligt.

Enligt uppgifter i Expressen finns det brister i tillgången till rätt utrustning för de svenska soldaterna. Flera soldater uppger att de själva, på egen bekostnad, har fått köpa kompletterande utrustning som är bättre anpassad för det heta klimatet. Det handlar om grundläggande saker som rätt kängor, skjortor och fältbyxor.

Det är Försvarsmakten som är ansvarig för att de svenska soldaterna har tillgång till fungerande utrustning, men som ytterst ansvarigt statsråd är det försvarsministern som har ansvar för att se till att myndigheten också förverkligar detta i praktiken.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att säkerställa att de svenska soldaterna i Mali har tillgång till en välfungerande utrustning anpassad för det klimat som rådet i landet?