Fråga 2016/17:869 Nationellt centrum för kvinnofrid

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet arbetar på regeringens uppdrag med att höja kunskapen på nationell nivå om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. I uppdraget ingår även att erbjuda våldsutsatta kvinnor stöd. NCK startades 1994 och var Sveriges första specialistklinik för våldsutsatta kvinnor. År 2007 öppnades den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen, som årligen besvarar drygt 31 000 samtal.

Hela verksamheten är i dag samlad i gemensamma lokaler på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Här arbetar utbildare, informatörer, administratörer, projektledare, utredare, forskare, experter, läkare, sjuksköterskor och socionomer.

Det dubbla uppdraget att kombinera forskning och utbildning med daglig kontakt med våldsutsatta kvinnor har varit en av framgångsfaktorerna för NCK:s utveckling. Någon motsvarande nationell organisation finns nämligen inte i något annat land i världen.

Det finns således många skäl till att NCK ska behålla sitt nationella uppdrag som kunskaps- och resurscentrum. I dag diskuteras dock NCK:s framtida organisation, och det finns planer på att stycka upp verksamheten och att flytta delar av verksamheten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att den viktiga verksamhet som NCK i dag bedriver värnas och inte slås sönder?