Fråga 2016/17:862 Transnationella ärenden kopplade till hedersrelaterat våld och förtryck

av Tina Ghasemi (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Frågan om barn och tvångsäktenskap har ofta en transnationell dimension. Att flickor och unga kvinnor förs utomlands för att därstädes tvingas gifta sig mot sin vilja ställer svenska myndigheter inför stora utmaningar som de hittills inte varit förmögna att hantera. Likväl är det en fråga som förtjänar att belysas i ljuset av brottets allvarliga karaktär. I äktenskapet utsätts den drabbade ofta för allvarliga övergrepp som involverar olika typer av våld och förtryck. Det är heller inte ovanligt att det rör sig om upprepad utsatthet.

22 procent (153 personer) av de ärenden som inkom till den nationella stödtelefonen i Östergötland förra året rörde oro för eller planer på barn- eller tvångsäktenskap. Många av ärendena har rört personer som riskerat att bli – eller har blivit – bortrövade för att sedan giftas bort mot sin vilja.

Länsstyrelsen Östergötland, som har regeringens uppdrag sedan 2005 att samordna arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, har påtalat att svenska myndigheter i utlandet ofta saknar rutiner, resurser och erfarenhet av samverkan kring frågor av transnationell karaktär. Myndigheten har vidare påtalat att möjligheten för en person att återvända till Sverige efter att ha blivit bortrövad i mångt och mycket beror på hennes egen uthållighet och handlingskraft. Således är de drabbade utlämnade åt sig själva utan att kunna vända sig till svenska myndigheter i utlandet för hjälp och stöd.

Regeringen brukar ofta kalla sig ”världens första feministiska regering” och har uttalat att man avser bedriva en feministisk utrikespolitik. Men regeringen har glömt de flickor och unga kvinnor som förs bort mot sin vilja för att utomlands tvingas gifta sig med i många fall betydligt äldre män. Dessa flickor och unga kvinnor lever i många fall i stor utsatthet och förtryck. De behöver hjälp och stöd från de myndigheter som i utlandet har till uppgift att skydda dem och värna deras intressen som svenska medborgare.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att säkerställa att Utrikesdepartementet förbättrar sin samverkan med Socialstyrelsen, Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och andra berörda myndigheter beträffande transnationella ärenden kopplade till hedersförtryck såsom barn- och tvångsäktenskap?