Fråga 2016/17:855 Stöd till den småskaliga vattenkraften

av Cecilia Widegren (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

I den energiöverenskommelse som regeringen samt Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna slutit är man noggrann med att understryka vattenkraftens viktiga roll som en källa för Sveriges förnybara elförsörjning. I riksdagen finns således en bred politisk enighet om att värna vattenkraften och verka för att förutsättningarna för en fortsatt och ökad produktion finns, om inte annat så för vattenkraftens framstående position i klimatpolitiken.

För att kunna utnyttja vattenkraftens potential och ta vara både på miljöfördelarna som kommer med förnybart och på den faktiska elproduktionen krävs det dock att förutsättningarna för sådan verksamhet finns. Därför är det olyckligt att det nu sker en omfattande nyprövning av tillstånden för småskalig vattenkraft på grund av felaktigt tolkade EU-direktiv. Till exempel har länsstyrelsen i Västra Götaland anställt ett stort antal nya tillsynsmän, vilket oroar och tolkas som ett tecken på att prövningarna kommer att öka ytterligare, vilket inte ligger i linje med överenskommelsens ambition att stötta vattenkraften.

En nationell strategi för hållbar vattenkraft har presenterats av Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten, en strategi som balanserar miljö- och energipolitiska intressen och medför moderna miljötillstånd. Rimligt vore därför att avvakta med den omfattande nyprövningsverksamheten av tillstånd för småskalig vattenkraft till dess att denna nya nationella strategi förhoppningsvis antagits och implementerats. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Avser regeringen och miljöministern att ta initiativ till ett moratorium för omprövningar av småskalig vattenverksamhet som redan har gamla tillstånd, till dess att en ny strategi är på plats och en konsekvensutredning är presenterad?