Fråga 2016/17:854 Kommunernas ansvar för personer som vistas olovligen i landet

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Den 16 januari 2017 meddelade Högsta förvaltningsdomstolen prövningstillstånd i ett mål om bistånd enligt socialtjänstlagen.

Frågan som nu ska upp i högsta instans gäller vilket ansvar en kommun har att ge hjälp till en kvinna med barn som vistas i kommunen och håller sig undan för att undvika avvisning.

Detta är en fråga av principiell och praktiskt mycket stor betydelse

Moderaterna har tidigare lyft problematiken med det osäkra rättsläget på området. Det har även Sveriges Kommuner och Landsting gjort.

Vår uppfattning i Moderaterna är att den som vistas olovligen i landet inte ska ha rätt till långvarig hjälp från en kommun. Den hjälp med mat och tak över huvudet som bör komma i fråga ska vara mycket kortvarig. Den ska ges parallellt med att kontakt tas med Migrationsverket i syfte att personen följer det myndighets- eller domstolsbeslut som fattats och återvänder till sitt hemland.

Att nu enbart invänta Högsta förvaltningsdomstolens utslag vore att inta en passiv hållning från regeringen. Detta med tanke på de omfattande konsekvenser utslaget kan få för Sveriges kommuner.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka konkreta åtgärder med vilken inriktning vidtar statsrådet för att skapa klarhet i vilket ansvar en kommun har för människor som vistas i kommunen och håller sig undan för att undvika avvisning?