Fråga 2016/17:845 Utlämning av fångar till USA

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

För en tid sedan frågade jag utrikesministern om hon var beredd att utlämna personer till USA även om USA återinför tortyrliknande metoder vid förhör av vissa brottsmisstänkta. Jag fick ett svar av statsrådet Anders Ygeman som bland annat skrev: ”En person får inte utlämnas om det är sannolikt att personen löper allvarlig risk att utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning i den andra staten, i enlighet med artikel 3 i den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, som är svensk lag.”

Detta är för mig och antagligen de allra flesta en självklarhet. Följdfrågan bör då rimligtvis bli huruvida Sverige kommer att göra bedömningen att personer som utlämnas till USA löper risk att utsättas för behandling som strider mot svensk lag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Kommer statsrådet och Sveriges regering att, i de fall som det finns misstanke om att så kommer att ske, säga nej till en utlämningsbegäran från USA med motiveringen att personen som begärs utlämnad riskerar att utsättas för tortyr?