Fråga 2016/17:836 Personrån i Uppsala

av Marta Obminska (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Allt fler personrån genomförs i Uppsala. Enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet polisanmäldes 121 personrån i Uppsala under år 2016, vilket är ökning sedan år 2015, då 106 personrån anmäldes och år 2014, då 89 anmälningar rapporterades. Detta är en oroande utveckling.

Polisen uppger att minst ett nittiotal ensamkommande ungdomar i Uppsala använder heroin och att dessa misstänks ligga bakom en stor del av personrånen för att de måste finansiera sitt missbruk. Personrånen utförs även av marockanska vagabonderande gatubarn.

Heroin är starkt vanebildande. Heroinproblemen har i synnerhet ökat kring Resecentrum i Uppsala, och ökningen har skett sedan i somras. Narkotika byter ägare i parkeringshus, hissar och prång. Hela rättsväsendet i Uppsala drabbas av narkotikaproblemen och rånen som ungdomarna genomför. Arbetsanhopningen är mycket bekymmersam för polisen i Uppsala. Dessutom innebär rånen och narkotikamissbruket att Uppsalabornas både upplevda och faktiska trygghet minskar.

Jag vill därför fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen göra för att narkotikamissbruket hos unga ensamkommande samt personrånen i Uppsala ska minska och upphöra?