Fråga 2016/17:832 Utlokalisering av SAS

av Emma Wallrup (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Inom flygbranschen finns en rad utvecklingstendenser som pressar branschen i olycklig riktning mot sämre arbetsvillkor. Flera flygbolag använder sig av bemanningsföretag för att driva sin grundläggande verksamhet, och i vissa fall pressas anställda att ha egna bolag i länder med svagt skydd för arbetstagarna. De fackliga organisationerna försöker upprätthålla säkra anställningsformer för sina medlemmar, men åtgärder från statligt håll kommer att krävas för att förhindra att den svenska flygbranschen bidrar till social dumpning eller ställer löntagare från olika länder mot varandra. Därutöver riskerar utvecklingen att i förlängningen hota flygsäkerheten.

Flygbolaget SAS, där Sverige har det största innehavet av de skandinaviska ägarna, har nyligen offentliggjort att man har planer på baser i London och Spanien, med flygtillstånd utfärdat i Irland. Genom att etablera sig på Irland kan SAS spara bland annat på pensionskostnader och sociala avgifter. Att flytta verksamhet till länder där lönekostnader och sociala avgifter är låga är en alltmer utbredd strategi bland flygbolag som aktivt måste motverkas för att hävda en marknad med sjysta arbetsvillkor och sund konkurrens. Vänsterpartiet anser att staten genom sitt ägande i SAS bör verka för att verksamheten ska bedrivas endast genom sjysta arbetsvillkor med kollektivavtal och genom sund konkurrens.

Jag vill därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern att ta initiativ, utöver dem som tas på EU-nivå, för att försäkra sig om att SAS verksamhet bedrivs med krav på sjysta villkor och sund konkurrens och därmed i linje med regeringens egen antagna flygstrategi?