Fråga 2016/17:826 Straff för människosmuggling

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En SVT-journalist och två medarbetare dömdes nyligen av Malmö tingsrätt för människosmuggling, efter att de helt öppet, genom det offentligt finansierade public service, smugglat en ung pojke från Grekland till Sverige. Domen blev villkorlig med samhällstjänst i 75 timmar, och man har pekat på att förövarna inte ansågs vara kapabla till att begå brott i framtiden, trots att SVT-journalisten vid ett flertal tillfällen sagt sig stå för vad han har gjort och inte på något sätt ångrar brottet.

Försvaret har vid ett flertal tillfällen yrkat på att de ska undantas från straff av humanitära skäl. Att sådana skäl inte finns är dock tydligt, då det genom denna resa finns väldigt många ställen där en eventuell asylsökande kan få samma skydd som i Sverige. Då humanitära skäl saknas i den svenska utlänningslagen kan just denna dom, som förväntas bli överklagad, bli betydelsefull för den juridiska utvecklingen i framtiden.

Vad som också framkommit är att om fängelse hade utdömts hade tingsrätten dömt förövarna till två månader i stället för tre i enlighet med åklagarens yrkande. Skälet till detta är delvis att man hänvisat till just humanitära skäl, varför ett tydliggörande säkerligen skulle vara välkommet både för det svenska rättsväsendet och för svenska folket.

Med hänvisning till ovanstående önskar jag att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson svarar på följande:

Ämnar ministern att ta något lagstiftningsinitiativ för att dels höja straffskalan för människosmuggling, dels tydliggöra vad som gäller i fråga om humanitära skäl i fall som det jag har nämnt?