Fråga 2016/17:797 Lantmäteriet

av Hans Unander (S)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Undertecknad har av flera kommunföreträdare fått frågor om Lantmäteriets verksamhet. De lyfter fram att det är ett problem att Lantmäteriet lämnar landsbygden, men det allvarligaste – enligt min uppfattning – är att man ifrågasätter varför Lantmäteriet har så långa handläggningstider.

Lantmäteriet å sin sida slår ifrån sig frågorna och svarar att det är svårt att rekrytera ny personal till myndigheten. Men att samtidigt som man säger detta lägga ned kontor med kompetent personal, som inte följer med i flytten, och hävda att det inte försvårar rekryteringen till myndigheten framstår som mycket märkligt. På grund av detta anser flera kommuner att ett kommunalt lantmäteri skulle kunna vara en lösning. Men då har regeringen – enligt mig – alldeles för lång handläggningstid för att fatta ett beslut om att kommunala lantmäterimyndigheter ska få inrättas.

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson är således:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förkorta regeringens handläggningstid i ärenden som gäller ansökan om tillstånd att inrätta en kommunal lantmäterimyndighet?