Fråga 2016/17:784 Finansiering av bevakningen i Karlshamn

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Den 31 januari beslutade den socialdemokratiskt ledda kommunstyrelsen i Karlshamn att upplåta plats i Karlshamns hamn för lastning av de rör som avses användas vid anläggningen av den ryska gasledningen Nord Stream 2. Den likaledes socialdemokratiskt ledda regeringen har meddelat att man inte kommer att agera för att motverka detta, trots att man tidigare meddelat att projektet påverkar svensk säkerhet.

I stället för att stoppa projektet så har regeringen meddelat att man efter samtal med Karlshamns kommun kommit fram till en lösning som innebär extra bevakning av hamnen. Denna kommer att skötas av Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Kustbevakningen. En sådan lösning påverkar inte det ryska företaget Gazproms möjlighet att anlägga ytterligare en gasledning, men innebär att de berörda myndigheterna får ökade kostnader. Inget besked har getts om hur detta ska finansieras och om resurser kommer att tas från annan viktig verksamhet. Kustbevakningen tillhör de myndigheter som redan i dag har en ansträngd ekonomi, och ett utökat ansvar för bevakning riskerar att gå ut över dess kärnuppdrag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att säkra en finansiering av svenska myndigheters ökade kostnader för de utökade arbetsuppgifterna i Karlshamns hamn?