Fråga 2016/17:778 Fysisk aktivitet i skolan

av Amir Adan (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Vi vet att barn och ungdomar är mer stillasittande nu än förr och att allt fler unga drabbas av övervikt och fetma. Ungdomar behöver röra sig mer på i första hand fritiden, men även i skolan bör eleverna ha mer fysisk aktivitet. Forskning visar tydligt att idrott och rörelse är bra för både hälsan och inlärningen.

Ändå säger regeringen nej till fler idrottstimmar i skolan, trots att en majoritet i riksdagen vill ha det och trots att studier visar de fördelar detta skulle ge för barns hälsa och skolprestation. Regeringen är alltså inte beredd att investera i våra barns och ungas välmående eller att förbättra deras förutsättningar att klara skolan med framgång

I dag är det nästan lika vanligt att vara överviktig som normalviktig om man bor i Norden. Det visar en ny stor nordisk undersökning som jämförde människors matvanor och fysiska aktivitet. I studien, som är beställd av Nordiska ministerrådet, får Sverige en bottennotering med den största andelen fysiskt inaktiva barn jämfört med de övriga nordiska länderna.

Att inte prioritera ämnet idrott kan få stora negativa konsekvenser. Ska vi få en frisk kommande generation så måste vi vända trenden med ökande fetma och minskad aktivitet. Det finns bara vinster med en utökad timplan för ämnet idrott såväl ur ett samhällsekonomiskt perspektiv som för individen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att öka barns fysiska aktivitet i skolan?