Fråga 2016/17:764 Innovationer inom nya teknikområden

av Boriana Åberg (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Ett företag i Skåne utvecklade ett system för att med hjälp av bildanalys ge en korrekt bild av hur parkeringsytor utnyttjas. Vid försöken monterades en kamera upp vid en parkeringsplats, och med hjälp av en mjukvara registrerades exakt hur många av parkeringsplatserna som var lediga. Tekniken har stor potential eftersom upp till 30 procent av trafiken i en storstad kan bestå av bilar som letar efter en parkeringsplats. Det finns med andra ord enorma möjligheter att både förbättra miljön och minska problemen med trängsel i trafiken. All form av kameraövervakning kräver tillstånd, och när företaget ansökte om detta sa länsstyrelsen nej av integritetsskäl. Resultatet blev att bolaget avvecklades.

Det här ger en klar signal till alla som utvecklar nya tekniker eller tjänster som baseras på kameraövervakning att Sverige inte är platsen att göra det på. Vill du som entreprenör utveckla din idé får du starta ditt företag och skapa arbetstillfällen i andra länder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stötta innovationer inom nya teknikområden, så att nyföretagande och arbetstillfällen ska kunna skapas och växa i Sverige?