Fråga 2016/17:76 Regeringens behandling av SOU 2015:110

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Jag har tidigare frågat statsrådet Anna Johansson (Skriftlig fråga 2016/17:36) om hon och regeringen kommer att ta några initiativ med anledning av slutsatserna i trafikutskottets uppföljning av den nya kollektivtrafiklagen. Hennes svar väckte en del ytterligare frågor. Nedan ställer jag en av dem.

I hennes svar redogör hon för att EU förbereder en förändring i kollektivtrafikförordningen och att Gunnar Alexandersson överlämnade sin utredning (SOU 2015:110). Dessa två omständigheter gör att frågan bereds i Regeringskansliet. Det som möjligen då borde vara ett steg för ministern att ta ganska omgående är att skicka Alexanderssons utredning på remiss till berörda parter för att om möjligt utveckla kunskapsunderlaget ytterligare inför den fortsatta beredningen. Mig veterligen har utredningen ännu inte gått ut på remiss, och det finns även indikationer på att den så heller aldrig kommer att göra. Detta vore oerhört sorgligt, eftersom det är ett gediget underlag som utredaren har tagit fram och överlämnat till regeringen. I utredningen framförs inte bara förslag på åtgärder utan även en uppsättning ytterligare frågor som behöver besvaras, vilket borde föranleda ministern att tillsätta ytterligare en utredning i syfte att få fram nämnda svar. Ännu har inget skett.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

Avser statsrådet att skicka utredningen SOU 2015:110 på remiss till berörda parter, eller avser hon att tillsätta ytterligare en utredare som får möjlighet att fortsätta arbetet där utredningen slutade?