Fråga 2016/17:753 Bostadsortens betydelse för väntetiden för cancerbehandling

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Hälso- och sjukvården i Sverige har bland Europas allra längsta väntetider. En helt ny delrapport för 2017 från Cancerfonden avseende lungcancervården har nu presenterats. Den förstärker bilden av en utveckling med växande vårdköer och växande regionala skillnader mellan landsting/regioner avseende väntetider i lungcancervården och andra faktorer som påverkar patienternas säkerhet och överlevnadschanser.

Enligt Cancerfondens rapport, och enligt många andra initierade, är en av de allra tydligaste bristerna i lungcancervården de alltför långa ledtiderna och därmed väntetiderna, som inte bara är psykiskt påfrestande för patienter och anhöriga utan kan ha en helt avgörande betydelse för möjligheterna att överleva en lungcancerdiagnos.

I de nationella riktlinjerna finns rekommendationen att väntetiden mellan remissankomst och beslut om behandling ska vara högst 28 dagar för merparten av patienterna. Så ser inte verkligheten ut alls. Fakta visar att väntetiden i själva verket vanligen är mer än dubbelt så lång och att de regionala skillnaderna därtill är mycket stora. Väntetiden är mer än dubbelt så lång i Västmanland som i Dalarna. Detta är oacceptabelt.

Cancerfondens delrapport om lungcancervårdens resultat borde sända en kraftfull signal till regering och ansvarigt statsråd. Det är inte rimligt att statsrådet väljer att passivt titta på medan vårdköerna växer kraftigt och att därtill försöka skylla problem på någon annan. 

Det krävs nationellt politiskt ledarskap. Tyvärr är regeringens propositionslista gällande väntetider i vården och lungcancervården fortfarande tom. Det duger inte.

De långa väntetiderna inom lungcancervården kan vara av livsavgörande betydelse. Konkret handling behövs därför omedelbart. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

Vilken analys gör statsrådet av de långa väntetiderna inom lungcancervården, och vilka nya, konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att vända utvecklingen i fråga om de stora regionala skillnaderna så att bostadsort inte blir avgörande när det gäller väntetider för cancerbehandling?