Fråga 2016/17:733 Individualiserade dödsfallsutredningar

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Relationsrelaterat våld är ett stort samhällsproblem och en av vår tids största folkhälsofrågor. Sett över en livstid så uppger drygt 25 procent av kvinnorna att de någon gång utsatts för brott i en nära relation. Motsvarande siffra för männen är knappt 17 procent. Dessutom dör i genomsnitt ett tiotal personer, främst kvinnor, av dödligt våld i Sverige varje år.

När det redan har gått så långt att en person har avlidit till följd av våld i en nära relation görs i dag så kallade dödsfallsutredningar hos Socialstyrelsen. Tanken med utredningarna är att brister i hur myndigheter och kommuner agerat innan dödsfallen ska uppmärksammas och att ge förslag till åtgärder för att brott på så sätt ska kunna förebyggas. Avsikten med utredningarna är att få en övergripande och samlad bild av vad ansvariga myndigheter har gjort och vad som hade kunnat göras, men som inte gjordes.

Socialstyrelsens dödsfallsutredningar är på många sätt ett bra verktyg för att fånga upp brister och förbättra rutiner för att kunna förbygga våld i nära relationer. Dödsfallsutredningarna saknar dock tillräckligt djup och är alltför generella och resultatet återkopplas inte i tillräckligt hög grad i dag. 

För att tydligare ta varje enskilt dödsfall på allvar borde man i stället kunna individualisera dödsfallsutredningarna hos Socialstyrelsen. Genom att varje utredning mynnar ut i en egen rapport med konkreta förslag och åtgärder i just det aktuella fallet kan man på så sätt vässa utredningarna ytterligare. På så sätt lägger man också grunden för en tydligare och bättre återkoppling till alla berörda myndigheter och inte minst offrets anhöriga om vad det var som brast och vad man kunde ha gjort annorlunda i just det enskilda fallet. Med individualiserade dödsfallsutredningar borde arbetet bli mer effektivt samtidigt som vi kan skapa bättre förutsättningar för att förhindra ytterligare fall av dödligt relationsvåld.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att införa individualiserade dödsfallsutredningar hos Socialstyrelsen och i så fall när?