Fråga 2016/17:723 Bristande boendestöd till våldsutsatta kvinnor

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Våld mot kvinnor är ett utbrett och allvarligt samhällsproblem. Under 2016 anmäldes ca 22 000 misshandelsbrott mot kvinnor i Sverige där gärningspersonen var i en nära relation med offret, och mörkertalet är dessvärre stort. Dessutom dör varje år i genomsnitt ett tiotal kvinnor av dödligt våld.

I dag beräknas drygt 7 000 vuxna och barn bo på skyddade boenden runt om i landet. Enligt lagen ska socialtjänsten hjälpa våldsutsatta kvinnor med långsiktigt stöd och boende. På senare tid har vi dock uppmärksammats på flera fall där det brister och att många kvinnor inte får den hjälp de har rätt till av landets socialtjänster.

Bristerna kan få katastrofala följder och handlar ytterst om liv eller död, när våldsutsatta kvinnor tvingas att flytta hem igen då de inte har fått hjälp med ett boende av kommunen. Många kommuner klarar av sin uppgift, men skrämmande många har fortfarande problem när det gäller att stötta och skydda utsatta kvinnor som utsätts för våld. Boendesituationen för våldsutsatta kvinnor måste därför bli bättre.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att våldsutsatta kvinnor ska kunna få rätt till det boendestöd de enligt lag har rätt till och i så fall när avses dessa åtgärder att vidtas?