Fråga 2016/17:719 Regelverk för studieavgifter

av Fredrik Christensson (C)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I veckan presenterade Universitetskanslersämbetet sin rapport Kartläggning av studieavgifter, som togs fram på uppdrag av regeringen efter Sveriges Radios granskning av internationella studenters studieavgifter under våren 2016. I rapporten framkommer behovet av att förändra, förenkla och förtydliga reglerna om bland annat återbetalning av studieavgifter.

Universitetskanslersämbetets pressmeddelande inleds enligt följande: ”Bara 30 procent av avgiftsskyldiga som antagits till studier i Sverige påbörjar verkligen sina studier. Snårig byråkrati med anmälningsavgifter, tvång att betala en stor del av studieavgiften för att kunna ansöka om uppehållstillstånd och långa väntetider på uppehållstillståndet bidrar till att betalande utländska studenter hoppar av under antagningsprocessen.”

De presenterar i sin rapport förslag på hur dessa utmaningar ska mötas samt vilka förändrade regelverk som erfordras. Regeringen har meddelat att de vill tillsätta en utredning som ska se över hur internationaliseringen av svenska universitet och högskolor kan öka, men när den eventuella utredningen kommer att tillsättas har ännu inte meddelats, inte heller vad en sådan utredning ska belysa. För Centerpartiet är det en viktig fråga att förbättra möjligheterna för internationella studenter att söka sig till Sverige. Det bidrar till att stärka kvaliteten och öka internationaliseringen inom den högre utbildningen. Vi lägger därför stor vikt vid att dessa frågor hanteras skyndsamt.

Min fråga till statsrådet Helene Hellmark Knutsson är därför:

 

När kan vi förvänta oss att statsrådet och regeringen tar initiativ till en förändring av regelverken för internationella studenter?