Fråga 2016/17:716 Brandmäns arbetsmiljö

av Elisabeth Svantesson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Ett tjugotal bilbränder har ägt rum i Örebro sedan nyår. Läget är ansträngt inte minst för polisen i Örebro, liksom det är för polisen i övriga landet. Men även brandmännen, som vi alla räknar med ska komma och släcka när en brand äger rum, uttrycker en frustration över situationen.

Inte minst vittnas det om hur arbetsmiljön blivit allt sämre. Nerikes brandkår berättar om att de känner sig hotade när de rycker ut, att de attackerats med sten och att de får ta alternativa vägar till en brand för att någon kan stå och vänta på att attackera dem. ”Vi har aldrig känt att vi har varit hotade tidigare. Det är en ny dimension i vårt jobb. En fruktansvärd dimension”, säger man till Nerikes Allehanda den 24 januari.

Det är oacceptabelt att viktiga samhällsbärare som brandmän, som har ett riskfyllt arbete, dessutom ska behöva känna sig hotade och attackeras på arbetet. Detta påverkar självklart arbetsmiljön för brandmän verksamma i dag, och i längden riskerar det att försvåra rekryteringen av nya brandmän. 

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är därför:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att förbättra arbetsmiljön för brandmän vid utryckning?