Fråga 2016/17:713 Problem med anlagda bränder i Örebro

av Elisabeth Svantesson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Örebro har för närvarande stora problem med anlagda bränder. Bara sedan nyår har ett tjugotal bilbränder ägt rum på olika platser runt om i Örebro. Sex bilar har varit kommunens bilar.

Samtidigt är polisen i Örebro under stor press, i likhet med polisen i övriga landet.

Att polisen i Sverige i dag inte på egen hand klarar sitt kärnuppdrag på ett tillfredsställande sätt står för de flesta klart. Det är mycket allvarligt. Det behövs en rad åtgärder på både kort och lång sikt för att komma till rätta med dagens situation.

På grund av problemet med anlagda bränder har Moderaterna i Örebro föreslagit en ordning där väktare som anlitas av Örebro kommun ska kunna hjälpa polisen i större utsträckning än i dag.

Dagens regelverk ger dock inte tydliga svar på vad väktare får och inte får göra i syfte att bistå polisen. Det är olyckligt. Risken blir att man väljer en försiktig linje. Det får i sin tur till följd att insatser från väktare som skulle kunna vara ett viktigt bidrag i arbetet för att förebygga och förhindra brott väljs bort.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för ett tydligt regelverk på området med innebörd att väktare inom rimliga gränser ska kunna hjälpa polisen och därmed bidra till att brott förebyggs och klaras upp?