Fråga 2016/17:708 Statens ägarintresse i Telia

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

I dag äger svenska staten 37 procent av aktierna i Telia. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg har alltsedan regeringen tillträdde 2014 meddelat att det inte är aktuellt för staten att sälja sitt innehav i Telia, inte ens delar av det.

Nu kommer det besked som vi kan läsa om i medier att ägaren, staten, den högsta ledningen och styrelsen talar olika språk. Detta är bekymmersamt.

Riksrevisionen har i en rapport nyligen också konstaterat att det saknas tydliga och klara skäl för staten att fortsätta äga ett så pass stort aktieinnehav. Telias aktie har i princip sedan lanseringen år 2000 utvecklats svagt och under förväntan; de senaste åren är inget undantag.

Det krävs endast ett riksdagsbeslut för att minska statens ägarandel i Telia, någonting som exempelvis skett i Norge gällande Telenor. År 2015 gav stortinget norska regeringen i uppdrag att minska det statliga ägandet i Telenor från 54 till 34 procent. För att Telia ska kunna utvecklas som företag krävs det en större tydlighet från regeringens sida kring det statliga aktieinnehavet. Det finns i nuläget ingen anledning till att det statliga ägandet på 37 procent ska kvarstå i ett företag som verkar på en öppen, fri och konkurrensutsatt marknad.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Avser närings- och innovationsministern och den samlade regeringen ha ambitionen att avyttra det statliga aktieinnehavet i Telia?