Fråga 2016/17:706 Straffrabatt för unga lagöverträdare

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen tillsatte regeringen en utredning som ska se över nya påföljder för unga lagöverträdare. Detta för att visa en tydlig reaktion från samhällets sida när unga personer begår brott.

Det är viktigt att samhället markerar tidigt och med styrka när unga personer begår brott. Många påföljder är i dagsläget lindriga, vilket får till följd att unga brottslingar inte tar sin brottslighet på allvar och riskerar att fastna i fortsatt kriminalitet.

Samtidigt finns straffrabatten för 18–21-åringar, vilket innebär att en 18-åring får omkring 50 procents rabatt på straffet. Detta sänder dubbla signaler och är helt fel, då en 18-åring är myndig och bör möta i princip samma strafflängd som vuxna.

Vissa unga vuxna har hunnit återfalla i brott åtskilliga gånger, och personer som fastnat i en kriminell livsstil ska rimligen inte ges en generell nedsättning av straffet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Tycker ministern att straffrabatten för unga, 18–21 år, är rimlig, eller tänker ministern vidta några åtgärder i skärpande inriktning mot den?