Fråga 2016/17:704 Bristen på utredare för Barnahus

av Tina Ghasemi (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

När minderåriga barn utsätts för brott i nära relationer, såsom misshandel eller sexuella övergrepp, hanteras det av så kallade barnahus. Polis och åklagare samverkar med socialtjänst och andra berörda parter under ett och samma tak i syfte att ta reda på vad som hänt och för att se till att barnet får ett så tryggt bemötande som möjligt. 

Till följd av polisens brist på utredare står denna verksamhet inför allt större utmaningar. Situationen är allvarlig. I Umeå fick till exempel alla möten på Barnahus ställas in under en period förra hösten. På andra håll tvingas redan ansträngda poliser av tidsbrist att prioritera mellan misshandels- och övergreppsfall. I vissa fall har barnen inte ens hörts om de övergrepp som de drabbats av.

Små flickor som tvingats utstå sexuella övergrepp, pojkar som blivit misshandlade och tvingas bära med sig minnen från sina hemska upplevelser resten av livet – många av dem kommer inte att få någon upprättelse när brotten inte blir utredda och gärningsmännen inte straffas. Det är ett tydligt tecken på krisen inom polisen och regeringens handlingsförlamning när inte ens brotten mot våra mest värnlösa medborgare – våra barn – utreds till följd av bristen på utredare.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag därför fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att tillse att antalet utredare är tillräckligt för att utreda de ärenden som inkommer till Barnahus?