Fråga 2016/17:695 Förlossningsvården – Sollefteå

av Karin Rågsjö (V)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Vänsterpartiet har tillsammans med regeringen genomfört viktiga och välkomna satsningar på den i många avseenden eftersatta hälso- och sjukvården till kvinnor. I detta ryms en efterlängtad satsning på förlossningsvården men även andra insatser för att förbättra kvinnors hälsa i syfte att uppnå en mer jämställd hälso- och sjukvård. Därför är det med oro Vänsterpartiet mottar nyheten om att BB Sollefteå stänger. Det är ett tungt besked som innebär att födande kvinnor hänvisas till Sundsvall eller Örnsköldsvik. Detta innebär kraftigt förlängda restider. Mellan Sollefteå och Örnsköldsvik är det ungefär 100 kilometer och mellan Sollefteå och Sundsvall drygt 110 kilometer, vilket för båda sträckorna innebär restider på minst 1 timme och 20 minuter men mer troligt på en och en halv timme eller mer.

Sollefteå BB är en väl fungerande förlossnings- och BB-enhet som visar goda resultat. Exempelvis är andelen kejsarsnitt vid Sollefteå sjukhus 7,3 procent jämfört med Sundsvall som har 13,4 procent och Örnsköldsvik som har 10,6 procent. Statistiken över bristningar vid förlossning grad III och IV talar också till Sollefteås fördel med 0,9 procent jämfört med 3,4 respektive 3,2 för Sundsvall och Örnsköldsvik. Nu ska alltså verksamheten läggas ned, bland annat på grund av besparingar, och det är som vanligt kvinnor som får betala priset.

Nu monteras verksamheten ned och enhet efter enhet försvinner. Det får konsekvenser för de kvinnor som hänvisas till andra sjukhus men det får också samhälleliga konsekvenser: det blir mindre attraktivt att bosätta sig/stanna kvar i glesbygd och det blir­­ – ännu – svårare att rekrytera sjukvårdspersonal med rätt kompetens. Vid Sollefteå sjukhus uppger man att nedmonteringen redan har lett till problem med att rekrytera AT-läkare och man förutspår att utvecklingen kommer att få implikationer också för rekryteringen av ST-läkare, man har dessutom redan förlorat specialistläkare.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkra att kvinnor i hela landet får rätt till god och patientsäker vård vid förlossningar?