Fråga 2016/17:690 Skatter i entreprenörskapsutredningen

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I oktober förra året överlämnades slutbetänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet. Syftet med utredningen är gott – att utveckla det svenska innovations- och entreprenörskapsklimatet.

Utredningen hade ett viktigt uppdrag att se över hur Sverige kan underlätta för entreprenörer. Bland annat tittade utredningen på regelverk och administrativa bördor, men också på olika drivkrafter.

Min fråga gäller de direktiv som utredningen fick. I kommittédirektiven (dir. 2015:10) står bland annat följandet att läsa: 

Utredaren ska därför

(…) redogöra för hur beskattningen av entreprenörer och ägare av företag är utformad i ett urval av viktiga konkurrentländer. Utöver denna redogörelse omfattar uppdraget inte skatte- och socialavgiftsfrågor.

Skattenivåer och de drivkrafter som skatterna påverkar utreds därmed inte i någon större omfattning i utredningen. Det är viktigt att Sverige är konkurrenskraftigt och attraktivt för företag och företagare i andra länder – men det är också viktigt att utreda hur entreprenörerna verksamma i Sverige faktiskt påverkas av skatterna i Sverige och hur vårt skattesystem kan förbättras.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Varför undantogs skatte- och socialavgiftsfrågor i utredningens direktiv?