Fråga 2016/17:685 Utländska stöldligor

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en rapport från 2015 skriver polisen att en stor del av mängdbrotten i Sverige begås av mobila kriminella nätverk, företrädesvis från Östeuropa och Baltikum. De begår bostadsinbrott i Sverige och tillskrivs majoriteten av alla båtmotorsstölder, lyxbilsstölder, bildelsstölder, fickstölder och åldringsbrott, enligt rapporten. Det rör sig om ca 100 kriminella nätverk som är brottsaktiva i Sverige.

Bostadsinbrotten innebär en grov kränkning för den som drabbas, och många som utsätts har svårt att känna sig trygga i sina egna hem efteråt. Dessa stöldligor orsakar både stor ekonomisk skada och förstör tryggheten för många människor i Sverige, inte minst på landsbygden. 

Många av dessa stöldligor väljer att begå brott i Sverige eftersom upptäcktsrisken här är liten och straffen förhållandevis låga. Det är även enkelt att ta sig till Sverige och att lämna landet efter det att brottsligheten har begåtts. I vårt grannland Finland är problemen inte alls lika stora, bland annat därför att straffen där är högre.

En kombination av insatser behövs för att åtgärda problemen med utländska stöldligor. Såväl högre straff som ökade polisiära resurser är några sådana åtgärder Moderaterna menar är nödvändiga i det sammanhanget. Samtidigt behöver större insatser också göras för att förhindra att ligorna över huvud taget kan komma till Sverige i syfte att begå brott.

Min fråga till justitie- och migrationsministern är:

 

Vilka åtgärder, till exempel lagstiftningsinitiativ om högre straff, är ministern och regeringen beredda att vidta för att komma till rätta med problemet med utländska stöldligor som kommer till Sverige och begår brott?