Fråga 2016/17:684 Ökning av sexualbrotten

av Ellen Juntti (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Nyligen presenterade Brå statistik över anmälda brott under 2016. Sexualbrotten har ökat mycket kraftigt jämfört med 2015.

Antalet anmälda våldtäkter har ökat med 13 procent och antalet anmälda sexuella ofredanden med 20 procent. Detta är mycket allvarligt, då många unga oskyldiga människor drabbas mycket hårt. Vissa blir skadade för livet.

Polisen lade under 2016 fram en rapport gällande sexuella ofredanden på festivaler med mera under 2015 som visade att det vanligaste brottsoffret var en flicka under 15 år och att gärningsmannen oftast agerade ensam. I dessa fall fanns inga enhetliga signalement.

I polisens rapport framkom även att när grupper av män ofredade sexuellt var det främst män med utländskt medborgarskap. Vissa ofredanden var grova och utfördes av grupper om fem till sex män. Det är lätt att förstå vilken enorm rädsla och panik som en ensam flicka känner då hon utsätts för dessa övergrepp. I polisens rapport framkom det vidare att när det gällde sexuella ofredanden i simhallar var det främst asylsökande pojkar som begick dessa brott.

Det är allvarligt att antalet anmälda sexuella övergrepp ökar så kraftigt som det vi nu ser. En rad åtgärder behövs för att vända utvecklingen, inte minst en ökning av de polisiära resurser som kan sättas in för att utreda brotten och se till att förövarna lagförs.

Därför är min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka slutsatser drar statsrådet av de siffror som nu inkommit från Brottsförebyggande rådet angående ökningen av anmälda sexualbrott, och vilka åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att minska förekomsten av den här typen av brottslighet?