Fråga 2016/17:68 Beslut om treårig tandhygienistutbildning

av Barbro Westerholm (L)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Frågan om treårig tandhygienistutbildning har varit aktuell i många år. I december 2013 beslöt riksdagen att tandhygienistutbildningen bör bli treårig. I april 2014 beslöt regeringen att ge Universitetskanslersämbetet i uppdrag att analysera för- och nackdelar av en förlängning av utbildningen till tandhygienistexamen till en omfattning av 180 högskolepoäng. Analysen presenterades i januari 2015. Fördelarna visade sig överväga. Att förlänga utbildningen beräknades kosta staten upp till 25 miljoner kronor per år till lärosätena och upp till 9 miljoner kronor i ökade studiemedel.

På min fråga i april 2016 om vad som händer med riksdagsbeslutet fick jag svaret: ”Ärendet bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Regeringen avser återkomma med besked om ärendets fortsatta hantering.”

Jag finner nu att det inte finns någonting om treårig tandhygienistutbildning i regeringens förslag till statsbudget för det kommande året. Det här är allvarligt. Professionsföreträdare inom tandvården är eniga om behovet av en treårig tandhygienistutbildning i Sverige och ser allvarligt på att tandvårdens uppdrag och organisation därmed försvåras.

Jag upprepar därför min fråga från april 2016:

 

När kommer regeringen att förverkliga det riksdagsbeslut som fattades 2013 om treåring tandhygienistutbildning?