Fråga 2016/17:674 Personalförsörjningen inom socialtjänsten

av Thomas Finnborg (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Trycket på socialtjänsten har under många år varit starkt. I dag saknas nästan 1 000 socialsekreterare. Det leder till en stark press på kvalitet, säkerhet och arbetsmiljö. Socialsekreterarens vardag präglas av hög arbetsbelastning, en känsla av otillräcklighet och hög personalomsättning.

Fyra av tio chefer inom barn- och ungdomsvården uppger att de inte förmår att leva upp till socialtjänstens intentioner. Många socialsekreterare upplever att det blir långa utredningstider och att det tillkommer nyanställda som blir utan introduktion. Därtill slutar många på egen begäran. Det blir en ond cirkel med fler och fler inkomna anmälningar som måste behandlas och utredas.

Att situationen är sådan inom socialtjänsten får tydliga konsekvenser dels för kvaliteten och säkerheten, dels för vilket stöd barn och unga får i utsatta livssituationer.

En undersökning utförd av Akademikerförbundet SSR visar att nära nio av tio kommuner uppger att det är svårt eller mycket svårt att rekrytera socialsekreterare. I fyra av tio av de undersökta kommunerna har diskussioner förts om att anställa icke behörig personal.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regner:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkra personalförsörjningen inom socialtjänsten?