Fråga 2016/17:67 Tortyr av flickor i Kamerun

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I Kamerun löper unga flickor redan från åttaårsåldern risk för att deras kvinnliga släktingar trycker heta föremål (spatlar, stenar och mortlar används ofta) mot brösten innan de är fullt utvecklade. De tvingas också sova med hårda bandage runt övre delen av överkroppen.

Målet är att brösten ska förbli platta, att flickornas kroppar då inte ska attrahera män och att deras sexuella debut ska försenas. Det ska i sin tur säkerställa att flickorna avslutar sin utbildning innan de blir gravida. Enligt OHCHR (FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter) kan detta ingrepp leda till att cystor och tumörer utvecklas. Det kan också försvåra framtida amning. Precis som kvinnlig könsstympning berövar detta fruktansvärda ingrepp kvinnor rätten till sin kropp, integritet och sexualitet.

Ritualen används i Kameruns alla tio provinser och i många olika religiösa och kulturella grupper. Ändå har ingen lag stiftats som förbjuder den. Den kamerunska regeringen måste göra mer både för att förbjuda och för att förebygga detta övergrepp. För att flickors skolgång och rätt till familjeplanering ska säkras måste regeringen tillse att unga i landet får sexualundervisning och tillgång till preventivmedel.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

 

På vilket sätt avser utrikesministern att via den feministiska utrikespolitiken uppmärksamma dessa övergrepp på flickor i Kamerun?