Fråga 2016/17:662 Stöd till ämnesföreningar

av Annika Eclund (KD)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Förra året avslutades med ett par goda nyheter för Skolsverige. Både Timss- och PISA-undersökningarna visade på positiva trendbrott efter decennier av sjunkande resultat. Allt talar för att det beror på det tydliga kunskapsfokus som alliansregeringen höll med flertalet skolreformer under 2006–2014.

Matte- och Läslyftet är två av dessa skolreformer. De innebär en möjlighet för ämneslärare att tillsammans med andra lärare få utveckla och förbättra sitt sätt att undervisa. Detta har tagits väl emot av lärarna. Att ge lärare en möjlighet att fördjupa sina ämneskunskaper och göra karriär inom yrket förbättrar undervisningen och ökar möjligheten att locka och behålla lärare inom yrket.

Med anledning av detta är det förvånande att Skolverket avser att dra in det ekonomiska stödet till landets 15 ämnesföreningar. Stödet har betalats ut i många år för att ämneslärare ska kunna utveckla undervisningen i sitt ämne. Detta innebär ett slag mot de lärare som vill och har engagerat sig extra för att kunna göra en god arbetsinsats för våra barn och unga. Med tanke på att den lilla summa det gäller ger stor utväxling är det obegripligt varför Skolverket väljer att strypa denna möjlighet till kvalitativ fortbildning för ämneslärare.

Med anledning av det ovan sagda vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att säkerställa att de viktiga ämnesföreningarna kan fortsätta att bidra till fortbildning för landets ämneslärare?