Fråga 2016/17:65 Systematiska övergrepp av den pakistanska polisen

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I slutet av september kom människorättsorganisationen Human Rights Watch med en alarmerande rapport om grova övergrepp som begås av pakistansk polis. Enligt rapporten har högt uppsatta polisbefäl erkänt att polisen ofta praktiserar utomrättsliga avrättningar. Bara under 2015 ska 2 000 personer ha dött i dessa olagliga avrättningar. Polisen påstår att personerna i fråga dött då de varit våldsamma vid gripanden, men uppgifter visar att de utomrättsliga avrättningarna ofta skett under icke livshotande omständigheter, framför allt under polisförvar. Detta tillvägagångssätt ses av många poliser som en praktisk metod för att bekämpa landets kriminalitet. Pakistansk polis är pressad av politiker att få ordning på den utbredda kriminaliteten, och därför väljer polisen ibland att olagligt avrätta den misstänkte då man haft svårt att samla tillräckligt med bevis. Familjerna till offren vågar inte ifrågasätta polisens agerande, då de riskerar trakasserier eller att själva bli häktade.

Tortyr är också en vanligt förekommande metod inom polisen för att tvinga fram information och erkännanden. Eftersom polisen inte har tillräckliga resurser och många inte tränats i förhörsmetoder används tortyr i form av misshandel, sexuella övergrepp och sträckbänkar. Korruptionen är också utbredd, och det är inte ovanligt att polisen kräver mutor för att utreda klagomål. Vid flera tillfällen har polisen fabricerat anklagelser och häktat individer på falska grunder för att kunna kräva dem på pengar. Framför allt är det Pakistans svagaste grupper, som flyktingar, fattiga och religiösa minoriteter, som drabbas av polisens korrupta metoder.

Med bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt tänker utrikesministern fördöma den pakistanska polisens systematiska brott mot mänskliga rättigheter och användande av tortyr, utomrättsliga avrättningar och sexuella övergrepp?