Fråga 2016/17:649 Bristen på socialsekreterare

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

 

Det är kris i socialtjänsten. Vad gör regeringen och ansvarigt statsråd Åsa Regner? Enligt aktuella uppgifter i form av enkätsvar, sammanställda av tidningen Dagens Samhälle, saknas det nära 1 000 socialsekreterare inom socialtjänsten! Därtill uppger åtta av tio kommuner att de har svårt att rekrytera socialsekreterare. Denna bild förstärker intrycket av att krisen i socialtjänsten håller på att fördjupas. Socialtjänsten är satt under fortsatt starkt tryck. Det leder till omfattande påfrestningar rörande kvalitet, säkerhet och arbetsmiljö.

Många socialsekreterares vardag präglas av hög arbetsbelastning, en känsla av otillräcklighet och en hög personalomsättning. Det är inte rimligt att socialsekreterare – enligt uppgifter i Göteborgs stad – endast hinner träffa sina klienter i genomsnitt fyra timmar per vecka. Resterande arbetstid går till administrativa uppgifter. Fyra av tio chefer inom barn- och ungdomsvården uppger att de inte förmår leva upp till socialtjänstlagens intentioner. Många socialsekreterare upplever att det blir långa utredningstider och att det tillkommer nyanställda som blir utan introduktion. Dessutom slutar många på egen begäran.

Alliansregeringen tillsatte 2014 en nationell samordnare som lyssnat in och delgivit ett flertal förslag och konkreta åtgärder.

Moderaterna har i riksdagen lämnat förslag om att en nationell handlingsplan ska tas fram för att stärka socialtjänsten i dess helhet. Personalflykten från socialtjänsten måste upphöra. När regeringens propositionslista för vårens riksmöte nyligen presenterades fanns det inte en enda proposition om socialtjänsten och om hur kompetensförsörjningen långsiktigt ska kunna lösas.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Åsa Regnér:

 

Vilken analys gör statsrådet av att det saknas omkring 1 000 socialsekreterare, och vilka nya konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att vända den oroande personalutvecklingen inom socialtjänsten?