Fråga 2016/17:645 Julbelysning i glesbygd

av Magnus Oscarsson (KD)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I höstas ställde jag en skriftlig fråga till infrastrukturministern angående beskedet om att julbelysningen på gatulyktstolpar dras in på många ställen i mindre orter och att detta kommer att drabba fler orter framöver. I sitt svar anförde statsrådet: ”Om Trafikverket gör bedömningen att befintliga stolpar inte har tillräcklig hållfasthet för att medge att julpynt hängs upp så förutsätter jag att verket gjort en korrekt bedömning.”

Vid mina kontakter med Trafikverket har framkommit att det inte finns några dokumenterade olyckor till följd av julbelysning. Det har också framkommit att det inte finns någon information om att sådana lyktstolpar där julbelysning hängs upp skulle nötas mer än andra lyktstolpar. Trafikverket har inte heller presenterat något annat underlag som ger anledning att anta att stolpar som används för att hänga upp julbelysning skulle löpa större risker än andra stolpar. Min slutsats är att Trafikverket inte har något konkret underlag för sitt beslut att sätta stopp för julbelysningen.

Detta bekräftar min initiala bedömning att Trafikverkets nya policy, att inte bevilja julbelysning, har sitt upphov i formella snarare än tekniska omständigheter, närmare bestämt överförandet år 2010 av huvudmannaskapet för vägarna genom de mindre orterna.

Jag anser att det är olyckligt att julbelysningen i berörda mindre orter dras in utifrån rent organisatoriska grunder. Det är beklagligt att julbelysning därigenom omöjliggörs i de orter där detta tidigare funnits och där man önskar fortsätta med denna tradition.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att möjliggöra julbelysning i gatulyktstolpar även i mindre orter?