Fråga 2016/17:642 Trähusbyggande

av Per-Arne Håkansson (S)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I ett av de samverkansprogram som regeringen lanserat för att stärka Sveriges konkurrenskraft finns ett särskilt fokus på den svenska träindustrin.

Det handlar om smart industri med hänsyn till en hållbar klimatpolitik som också gynnar hela Sveriges utveckling. Endast 10 procent av alla familjebostäder som byggs är trähus. Nog finns det all anledning att öka på detta område.

Det ger möjligheter att lyfta den industri som är involverad, men också utbildning och forskning på området.

I stora delar av landet är träindustrin av stor betydelse för jobb och utveckling och tillväxt.

Trä är bra på många sätt. Snyggt! Men också miljövänligt att bygga med. Ett sätt att få ytterligare fart på bostadsbyggandet, som jag vet att regeringen prioriterar.

Jag har noterat att regeringen tagit initiativ till rundabordssamtal med näringen för att öka kunskapen och engagemanget i frågan. Det är ett bra initiativ, och jag är säker på att mycket har kommit fram av detta och utgår ifrån att fortsättning följer.

Det handlar om att rent tekniskt utveckla trähusbyggandet men också om forskning och innovation.

Det är ju med kunskap och kvalitet som Sveriges konkurrenskraft ska byggas, inte lägre löner. Jag tror att det till stor del handlar om kunskap och attityd. Sveriges gröna guld, skogen, ska användas och vårdas. Så sent som i november lanserade Stora Enso nya byggsystem för ökat träbyggande. Det tar fasta på att man kan bygga upp till tolv våningsplan i trä.

Jag är väl medveten om att olika material utvecklas bäst i konkurrens. Trä är förstås inte allena saliggörande. Men utvecklingen av smarta städer och klimatmedvetenhet gör att jag tror att det är bra att vi driver på i denna fråga. När det byggs trähus i städer och tätorter skapas det arbetstillfällen i hela landet.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att öka trähusbyggnationen i Sverige?