Fråga 2016/17:634 Kvinnors rättigheter i Saudiarabien

av Tina Ghasemi (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Förra hösten besökte statsminister Stefan Löfven Saudiarabien. Under besöket, i samtal med svenska medier, fällde statsministern ett yttrande som lät antyda att statsministern anser att de hinder kvinnor möter i Saudiarabien är jämförbara med de hinder kvinnor möter i Sverige. Uttalandet väckte mycket uppmärksamhet och berättigad kritik.

Kvinnors rätt till frihet och självbestämmande i Saudiarabien är praktiskt taget obefintlig. I frågor om exempelvis äktenskap, skilsmässa, arv och familj är kvinnans vilja förbehållslöst underordnad mannens. Kvinnors klädsel dikteras av lagar, likaså deras interaktioner med andra kvinnor och män. Kvinnor är därtill förbjudna att vistas utomhus utan överinseende av en man och får heller inte köra bil.

Nyligen tog Sverige plats i FN:s säkerhetsråd, där Sveriges regering utlovat att aktivt driva frågor om bland annat kvinnors rättigheter. Uppenbarligen gäller inte denna linje i kontakter med Saudiarabien, där kvinnors rättigheter ständigt undermineras. Det är märkligt, men framför allt är det ett svek mot kvinnorna i landet. De lever med förtrycket som ständig följeslagare och kommer i de allra flesta fall aldrig att få uppleva den frihet kvinnor åtnjuter i Sverige. Det borde vara självklart att en regering som kallar sig för ”världens första feministiska regering” för deras talan och blir deras röst, eftersom de under hot om våld och straff har förvägrats en egen.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga utrikesministern:

 

Avser ministern och regeringen att tydligare lyfta frågan om kvinnors rättigheter i sina fortsatta kontakter med Saudiarabien?