Fråga 2016/17:630 Postleveranser på landsbygden

av Cecilia Widegren (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Människor ska kunna bo, leva och arbeta i hela Sverige. Landsbygden, vars gröna sektor växer med rimliga förutsättningar, behöver goda villkor för företagande. Detta är förutsättningar som är viktiga för att hela Sverige ska kunna leva. För att det ska kunna skapas nya och fler jobb måste grundläggande samhällsservice säkerställas.

I dag har företagare och boende på landsbygden allt svårare att ta del av dessa samhällstjänster. En sådan tjänst är postleveranser.

När postleveranser försenas, försvinner eller skadas kan det ställa till stora problem för både privatpersoner och företag. Om man på allvar vill att företagsamhet ska växa på landsbygden krävs det att man agerar för ett fungerande postväsen. Postnords omorganisering och förändring har lett till att postlagen i sin helhet inte fullt ut levs upp till.

I 3 kap. 1 § postlagen föreskrivs att ”det varje arbetsdag och minst fem dagar i veckan, utom under omständigheter eller geografiska förhållanden som tillståndsmyndigheten bedömer utgör skäl för undantag, ska göras minst en insamling och minst en utdelning av postförsändelser”.

För att jobb och tillväxt ska fungera i landets alla delar krävs tillgång till grundläggande service där människor verkar och bor. För företag är det avgörande att leveranser kommer och kommer i tid, oavsett var verksamheten ligger. Företagande och vardagsliv på landsbygden behöver bli enklare – inte krångligare och dyrare.

Därför är det bekymmersamt att återigen ta del av försämringar som Postnords omorganisering lett till. Nu senast är det företagare i Gullspång, norra Skaraborg, som blir lidande av försenade och försvunna postleveranser. Postnord behöver leva upp till postlagen i sin helhet för postleveranser i hela landet under veckans alla arbetsdagar. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att omedelbart vidta, inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen, för att företagare ska kunna verka och exempelvis för sin tillväxt ha lika tillgång till grundläggande postleveranser i hela Sverige, även i Skaraborg, och hur avser statsrådet att verka för upprättelse för de som redan drabbats?