Fråga 2016/17:624 Neddragningar inom polisen i Västmanland

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Riksdagen har nu beslutat regeringens budget för polisen 2017. Det framkommer nu alltmer att flera polisregioner och lokalpolisområden tvingas till besparingar, bland annat i Malmö.

Nyligen fick vi i Västerås information om att polisen lokalt tvingas prioritera ned kapacitet kvälls- och nattetid när det gäller resurser och radiobilar. Detta som en av flera åtgärder för att verksamheten inte har de polisiära respektive utredningsresurser som man egentligen behöver.

Tidigare i år när Liberalerna uppmärksammade behovet av ett närpoliskontor och ökad polisiär närvaro i Bäckby, ett av de 53 utsatta områdena i landet, svarade polisen att man delar uppfattningen om ett slags lokalt poliskontor eller liknande polisverksamhet, men att man inte har resurser för att göra den prioriteringen. Nu tvingas polisen i Västmanland och dess residensstad Västerås att spara även nattetid för att klara annan verksamhet dagtid.

Inrikesminister har vid besök i kommunerna lovat både fler poliser och att de ska komma närmare medborgarna, men det har blivit precis tvärtom. Och nu väntar besparingar i flera lokalpolisområden.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur ser statsrådet och regeringen på att polisen i Västerås tvingas att vidta åtgärder som innebär att polisens beredskap nattetid försämras, och vilka åtgärder föranleder detta från statsrådets sida?