Fråga 2016/17:621 Utvisning efter avtjänat straff

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Personer utan svenskt medborgarskap som begår allvarliga brott kan i vissa fall dömas till utvisning efter avtjänat straff. Liberalerna har nyligen lagt fram förslag på att förändra lagstiftningen så att fler kan utvisas för exempelvis sexualbrott och hedersrelaterade brott. 

Nya uppgifter visar dock på att utvisningar av frigivna personer i många fall uteblir, exempelvis på grund av bristande säkerhet eller ovilja till mottagande i hemlandet. Mot denna bakgrund är det viktigt att regeringen regelbundet ser över det aktuella säkerhetsläget och gör uppdaterade bedömningar för att öka och fullfölja antalet utvisningar. Dock är det än mer allvarligt att det även finns problem med utvisningar till säkra länder, där det exempelvis inte råder risk för förföljelse.

Det har även framkommit att polisen inte alltid har kontroll över de personer som berörs och att dessa därmed kan avvika och gömma sig inom eller utom landet utan att rättsväsendet har kunnat verkställa det fattade utvisningsbeslutet. För att förtroendet för rättsväsendet ska kunna säkerställas måste åtgärder vidtas både avseende polisens och kriminalvårdens kapacitet men inte minst för att undanröja hinder i lagstiftningen som försvårar rättsväsendets arbete med att kontrollera dömda under hela utvisningsprocessen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att bättre säkerställa att utvisningar kan verkställas efter avtjänat straff?