Fråga 2016/17:620 Medborgargarden

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I delar av landet har polisen så begränsade resurser att utredningar av vardagsbrott prioriteras ned till förmån för utredningar av grövre brottslighet. För den som exempelvis har blivit utsatt för ett inbrott kan det kännas hopplöst om polisen lägger ned utredningen på grund av bristande resurser. Tilltron till samhällets förmåga att förebygga och klara upp brott urholkas, vilket skapar otrygghet.

I Skaraborg och andra delar av landet har det den senaste tiden bildats ett antal medborgargarden. Att privatpersoner agerar för att förebygga brott, larma och hjälpa polisen är mycket bra och ska uppmuntras. Men därifrån är det ett långt steg till bildande av medborgargarden som tar lagen i egna händer. Polisens våldsmonopol är ett av fundamenten i rättssamhället, och det är viktigt att förtroendet för myndighetens förmåga att utföra sitt uppdrag inte urholkas. Polisen måste därför få de resurser som den behöver för att kunna utföra sitt arbete.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förstärka polisen så att inte medborgargarden bildas som riskerar att i värsta fall ta lagen i egna händer?