Fråga 2016/17:619 Övergripande konsekvensanalyser

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Under innevarande riksdagsår har ett antal propositioner passerat skatteutskottet för beredning. I ett flertal av dessa propositioner har konsekvensanalyserna varit bristfälliga, vilket vi inom oppositionen också har påtalat och motionerat om.

Ett liknande mönster kan ses bland flera av de utredningar som överlämnades till regeringen under 2016 och som kommer att ligga till grund för regeringsförslag om höjda skatter, framför allt för företagare och företag.

Det är naturligtvis av vikt att kvaliteten på konsekvensanalyserna i de enskilda propositionerna höjs, för att berörda parter ska kunna förstå hur deras verksamhet påverkas av förändrad eller ny lagstiftning.

De utredningsförslag som presenterats innehåller skattehöjningar på omkring 20 miljarder kronor för företag och företagare. Skattehöjningarna påverkar den svenska konkurrenskraften och förutsättningarna för företag att verka.

Även om regeringen lyckas höja kvaliteten på konsekvensanalyserna så är det också viktigt att det görs en övergripande konsekvensanalys av hur regeringens politik påverkar företagen och den svenska konkurrenskraften.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Görs det någon övergripande konsekvensanalys av regeringens politik, över hur de planerade skattehöjningarna tillsammans påverkar företagens förutsättningar att verka, och om det finns en övergripande konsekvensanalys – hur ser den ut?