Fråga 2016/17:618 Migrationsverkets rutiner vid mottagandet av asylsökande

av Laila Naraghi (S)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I min hemkommun Oskarshamn avvecklar Migrationsverket boenden för asylsökande. Ett aktuellt exempel på hur detta genomförs är från ett boende där de asylsökande ska transporteras långväga till norra Sverige, till orter såsom Vittangi och Svappavaara.

Höggravida kvinnor och barnfamiljer, en del med barn som bara är några veckor gamla, ska transporteras i uppemot 18 timmar med tåg och buss. De ska genomföra upp till åtta byten med väntetider på flera timmar mitt i natten. Inga uppgifter om vart de asylsökande kan vända sig för att få mer information har getts av Migrationsverket.

Därutöver har Migrationsverket meddelat att de asylsökande inte får ta med sig alla sina tillhörigheter. Enligt Migrationsverket måste alltså saker som engagerade medmänniskor och föreningar samlat ihop till dem lämnas kvar. Bygden har försökt att hjälpas åt och välkomna de asylsökande, men det verkar Migrationsverket inte ha mycket till övers för.

Detta slår hårt inte minst mot barnen. Oskarshamns kommun har vid flera tillfällen varit i kontakt med Migrationsverket för att barnperspektivet ska komma främst i behandlingen av de asylsökande. Senast i december lyfte kommunen kritik igen mot Migrationsverkets behandling av asylsökande barn.

Med sitt agerande går Migrationsverket emot såväl kommunen som den bygd som har engagerat sig i att välkomna dessa människor. Migrationsverkets agerande och bristande kommunikation riskerar att göra att människor förlorar förtroendet för myndigheten och svensk migrations- och etableringspolitik.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att människor ska kunna känna förtroende för Migrationsverket och för att förbättra rutinerna vid mottagandet av asylsökande?