Fråga 2016/17:614 Detaljplanen för Science Village i Lund

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I början av veckan upphävde Länsstyrelsen i Skåne detaljplanen för Science Village i Lund. Enligt planen skulle Science Village byggas mellan anläggningarna Max IV och ESS och inrymma en mötesplats med ett besökscenter, ett Science Center, korttidsbostäder för forskare, filialer för olika universitet och högskolor i Sverige och Europa samt kontor för forskningsanläggningarna och deras samarbetspartner. Om dessa serviceanläggningar inte byggs som planerat kommer både ESS och Max IV att få problem, liksom Lunds kommun, eftersom eftertraktade arbetstillfällen och bostäder i stället skulle hamna i Köpenhamn. 

Länsstyrelsernas bedömningar av detaljplaner skiljer sig åt över tiden och beroende på var i landet man befinner sig. Olika länsstyrelser verkar göra helt olika bedömningar, och olika tjänstemän vid samma länsstyrelse kan till och med komma till olika slutsatser och beslut.

Kommunerna måste ha en möjlighet att genomföra sina demokratiskt beslutade planer avseende byggande av bostäder, och andra för samhället viktiga anläggningar, utan att vara beroende av enskilda statliga tjänstemäns godtycke.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förebygga att kommunernas detaljplaner upphävs på godtyckliga grunder?