Fråga 2016/17:607 Länsstyrelsernas befogenhet

av Boriana Åberg (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

ESS-anläggningen i Lund är av stor betydelse för Sverige och Europa. På området mellan MAX IV och ESS planeras för Science Village – en mötesplats med ett besökscenter, ett Science Center, korttidsbostäder för forskare, filialer för olika universitet och högskolor i Sverige och Europa samt kontor för forskningsanläggningarna och deras samarbetspartner. I dag har detaljplanen upphävts. Länsstyrelsen i Skånes beslut att upphäva detaljplanen för den första etappen av Science Village i Lund kan gott betraktas som ett bakslag för demokratin. De folkvalda kommunpolitikerna gör sitt yttersta för att förverkliga det regeringen vill – att det skapas fler jobb. Men sedan upphäver tjänstemän på en statlig myndighet det beslutet.

Frågan är vilka initiativ regeringen är beredd att ta för att förändra länsstyrelsernas befogenhet att upphäva denna typ av beslut fattade i demokratisk ordning av folkvalda politiker.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsministern:

 

Är statsministern är beredd att ta något lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan åtgärd med anledning av det anförda?