Fråga 2016/17:594 Länsstyrelserna och företagsklimatet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Länsstyrelserna runt om i landet har fått en ny fråga att hantera när tekniken med drönare tagit plats i det svenska näringslivet. Inte minst de gröna näringarna vill få möjlighet att använda modern teknik för ett effektivt, modernt, miljövänligt och långsiktigt hållbart bruk av skog och mark.

Med hjälp av de obemannade fjärrstyrda flygfarkosterna kan skogsägaren och lantbrukaren skicka bilder som tolkas och bearbetas med mjukvara så att det med färger kan göras analys av skog och mark. Som exempel kan nämnas jordbruksmarkens upptagningsförmåga, växternas hälsa, tillgång till en översyn över påverkan av djurlivet samt skadeverkningar som kan åtgärdas. Likaså kan framkomlighet på skogsvägar, skogens växtkraft samt fallna träd med mera på bild ge en god kunskap av ett område.

Det här instrumentet möjliggör helt nya smarta lösningar och förenklar kontakterna mellan jord- och skogsbruket och våra länsstyrelser. Den nya tekniken genererar snabbt fakta över hur marker mår och ser ut, vilket medför att berörda myndigheter utifrån detta kan ta bra och snabba beslut med kvalitativt material. Det här är av godo för såväl livsmedelsförsörjning som skogsbruk och därför också näringsliv och tillväxt samt i förenklingsarbetet med – och för – myndigheter. Här kan och bör länsstyrelserna vara en kraft för att samverka med näringsidkarna så att allas verksamheter kan löpa på och utvecklas på ett bra sätt.

Mot detta står Datainspektionen vars linje verkar vara att sätta snäva förbud mot kameraförsedda farkoster, som länsstyrelserna i sin tur ska uttolka. Det är viktigt att länsstyrelserna är en del av lösningen för att näringar på ett fullgott sätt kan bedriva sin verksamhet. Att ge tillstånd måste vara en effektiv process som inte sätter till exempel lantbruk i vänteläge under fyra månader, eftersom materialet ska användas inför sådd kommande år. Inte heller är det rimligt att lantbruk, där bilder behövs i cykler om ett år för att man ska kunna göra jämförelser över tid, ska behöva förstöra det bild- och filmmaterial som de behöver för sin verksamhet efter två månader.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Är statsrådet beredd att se till att länsstyrelserna kan vara den positiva kraft för näringslivet som de behöver vara genom att driva på så att riktlinjer till Datainspektionen från Justitiedepartementet möjliggör för näringsidkare att utöva sin verksamhet utan att hamna under märkliga regler såsom fyra månader för ansökningar och regler om att bild och film ska förstöras efter två månader?